De watertank is een belangrijke metgezel bij vele buitenactiviteiten. De mobiele waterbron wordt vaak gebruikt…
Camping 101: de belangrijkste regels voor kampeerders
Voor het eerst op vakantie gaan naar een camping is spannend en niet zonder valkuilen. Om verrassingen te voorkomen, kunt u hier lezen wat u kunt verwachten – van boeking tot correcte verwijdering.
Inhaltsverzeichnis
Reservering
Op veel campings hoeft of kunt u niet van tevoren reserveren. Dit is in het begin een beetje ongewoon voor nieuwe kampeerders, maar je zult het snel leren waarderen. Dit is de enige manier om voor iedereen flexibiliteit te behouden. Het is ons maar één keer overkomen – tijdens het hoogseizoen in Slovenië – dat we werkelijk geen enkele vrije plaats konden vinden in een groot gebied. Normaal gesproken vindt u op z’n laatst op de tweede of derde camping een plekje vrij.
Als u echter afhankelijk bent van de vakantie en/of uw vakantie absoluut op uw favoriete camping wilt doorbrengen, moet u tijdig reserveren, zodat u niet hoeft te verhuizen. Dan is de tijd van anticipatie en reisplanning ook langer ;)
Aankomst en check-in
Bij aankomst stopt u meestal met de caravan/camper voor een slagboom of in een afgebakend gebied bij de ingang en meldt u zich vervolgens bij de receptie. De meeste campings vereisen een identiteitskaart of paspoort, dat soms moet worden achtergelaten.
Een goed alternatief in Europa is de Camping Key Europe, die ook door campings als identiteitsbewijs wordt erkend en ook voor grote kortingen kan zorgen, vooral in het laagseizoen. In de Scandinavische landen is de Camping Key Europe verplicht op campings. Tot nu toe is de kaart alleen in Duitsland verkrijgbaar via de ADAC, maar geen paniek! In Scandinavië kan het ook ter plaatse op de campings worden gekocht.
Op het perceel
Na het inchecken krijgt u vaak een plattegrond van de camping, vooral bij grotere campings, waarop de faciliteiten van de camping staan aangegeven, zoals de sanitaire blokken, de afvalstations en het restaurant, en waarin de “huisregels” staan beschreven. Uw perceel zal ook op de kaart worden aangegeven. Op sommige standplaatsen wordt u zelfs naar de standplaats begeleid en wordt u de elektriciteitspaal of de wateraansluiting getoond en uitgelegd. Wat het manoeuvreren op het veld betreft, zult u in de meeste gevallen actieve hulp van de buren aangeboden krijgen. Sommigen manoeuvreren de caravan zelfs vakkundig in positie of verplaatsen hem terloops naar de juiste plek. Het wordt aanbevolen dat uw eigen stroomaansluiting niet verder van het stroompunt verwijderd is dan de lengte van de stroomkabel die u hebt meegebracht ;) Meer informatie over walstroom vindt u hier. Wanneer de caravan op de gewenste plaats staat, richt u hem uit met behulp van een waterpas (deze zijn ook verkrijgbaar in zakformaat). Soms zijn hellingen nodig als het terrein erg hellend is. Dan slinger je de steunen naar beneden en zet je de luifel of het zonnescherm op. Vul de drinkbaar-watertank met water met behulp van een slang of een kan. Het cassettetoilet (indien aanwezig) wordt eveneens gevuld met water en, indien nodig, met een sanitaire vloeistof.
[apn typ=”template” template=”tpl-1″ asin=”B000297U2U” tag=”cs-einmaleins-21″ tpl-buttontpl=”0″ false=”” tpl-pname=”STABILA Kreuz-Wasserwaage – Ausrichten in 2 Richtungen”]
[apn typ=”template” template=”tpl-1″ asin=”B07RJ9XNJJ” tag=”cs-einmaleins-21″ tpl-infobox=”true” tpl-stars=”true” tpl-buttontpl=”1″ false=””]
[apn typ=”template” template=”tpl-1″ asin=”B00V8FA20E” tpl-infobox=”true” tpl-stars=”true” tpl-buttontpl=”1″ false=””]
Huisvestingskosten
De prijzen per nacht variëren van land tot land en van plaats tot plaats. Onze ervaring is dat de gemiddelde prijs voor een 3-sterrencamping in het hoogseizoen tussen 25 en 35 euro ligt, en op 4- of 5-sterrencampings kan dat oplopen tot 40 à 50 euro.
Bij aankomst moet u nagaan welke diensten in de prijs zijn inbegrepen, aangezien er vaak extra kosten zijn voor elektriciteit, warm water en internet.
Kortingen
Naast de Camping Key zijn er de campinggidsen van de ADAC of de Nederlandse kampeerbond ACSI, die ook met een Camping Card kunnen worden besteld en dus voor kortingen kunnen worden gebruikt. Andere kortingskaarten zijn de Duitse Camping Club kaart, de Mein Platz kortingskaart en de CampingCardInternational.
De hoogte van de korting die u kunt krijgen varieert van site tot site en is afhankelijk van het seizoen. Een overzicht vindt u in ons artikel “Besparen zoals de profs – camping kortingskaarten in vergelijking”.
Er zijn ook andere portaalsites die kortingen aanbieden, zoals Landvergnügen, SVR en Vekabo. Hoe u geld kunt besparen op kamperen in het algemeen leest u in onze bespaartips voor kampeerders.
Levering en verwijdering
Vermogen
Op sommige campings wordt elektriciteit per kilowatt aangerekend, andere bieden een vast tarief (meestal tussen 4 en 5 euro per dag). Als u bij het verlaten van de camping niet voor verrassingen wilt komen te staan als u per kilowatt wordt afgerekend, hebben wij een paar tips voor u.
Aangezien er in heel Europa twee soorten aansluitingen zijn, raden wij u aan een stroomadapter voor op de camping mee te nemen (wij gebruiken de CEE-Schuko set van twee), zodat u niet plotseling zonder “sap” komt te zitten!
[apn typ=”template” template=”tpl-2″ asin=”B00LYVH9SK” tag=”cs-einmaleins-21″ tpl-infobox=”true” tpl-stars=”true” tpl-buttontpl=”0″ false=””]Water
Wateraansluitingen om uw camper te “vullen” zijn meestal direct op de camping of in de buurt te vinden. Sommige campings bieden ook behoorlijke waterstations met slangen bij de ingang of uitgang, zodat het vervelende gesleep met jerrycans niet nodig is.
Warm water is beschikbaar – soms tegen betaling – in de sanitaire voorzieningen en vaak ook bij de afwasbakken.
Alvorens het water te gebruiken, dient u na te gaan of het van drinkwaterkwaliteit is en dus kan worden gebruikt om te koken, of dat het alleen mag worden gebruikt om handen te wassen en af te wassen. Drinkwater is verkrijgbaar in 10-literflessen, vooral in zuidelijke landen. Het is het beste om een van deze op uw boodschappenlijstje te zetten voor uw eerste lokale aankoop.
[apn typ=”template” template=”tpl-2″ asin=”B001CUYDN2″ tag=”cs-einmaleins-21″ tpl-infobox=”true” tpl-stars=”true” tpl-buttontpl=”0″ false=””]Afvalwater (grijs water)
Het afvalwater dat vrijkomt bij het handen wassen en afspoelen wordt opgevangen in de afvalwatertrolley, die eenvoudig onder de spoelbak van de caravan wordt geplaatst. Als het vol is, gooi de inhoud dan weg bij het afvalverwerkingsbedrijf. Als er geen dergelijke voorziening op het terrein is, kunt u het zonder aarzelen in de sanitaire voorzieningen dumpen. Sommige plaatsen bieden ook staanplaatsen met eigen waterafvoer. Als u een van deze heeft geboekt, raden wij u aan een slang met een bredere diameter mee te nemen.
Chemische toiletten
Als u over een eigen chemisch toilet beschikt, moet de vloeistof in speciaal daarvoor bestemde faciliteiten worden gedeponeerd. Je mag het in geen geval in de openbare toiletten dumpen! De chemicaliën mogen niet in het grondwater terechtkomen!
Bijna alle campings beschikken over een dergelijke afvalverwijderingsvoorziening. Zo niet, vraag de exploitant dan waar het dichtstbijzijnde afvalverwerkingsstation voor campers zich bevindt.
Sanering
In de openbare sanitaire voorzieningen zijn er gewoonlijk toiletten, wastafels met en/of zonder cabine, douches, soms ook wasbakken en kleedkamers. Sommige douches, zoals hierboven beschreven, zijn uitgerust met muntautomaten voor warm water. Aantal, uitrusting en netheid hangen natuurlijk altijd af van de individuele campingexploitant, maar in het geval van netheid ook van de gebruikers. Daarom geldt hier de ongeschreven wet, zoals bijvoorbeeld bij de gootstenen en wasbakken: “Laat de plaats altijd achter zoals u hem had willen aantreffen!
Spoelbak voor keuken en vaatwasser
Op goed uitgeruste campings zijn er keukens met afwasbakken, op eenvoudigere campings moet u het doen met buitenwasbakken. Om hygiënische redenen verzoeken wij u uw vaat niet in de gootsteen te wassen – en natuurlijk ook uw vuile was niet in de gootsteen!
U moet de gootsteen na gebruik ook schoonmaken om etensresten of andere “lekkernijen” te verwijderen en de oppervlakken snel droogwrijven. Dit zorgt ervoor dat uw opvolgers ook daar zonder afschuw hun vaat kunnen afwassen – en als u het goede voorbeeld geeft en de anderen zich ook aan deze etiquetteregel houden, profiteert u daar natuurlijk zelf ook van. Voor de afwas beschikken wij altijd over het volgende keukengerei:
- Afwasspons en afwasmiddel (helder).
- Doek of theedoek (om af te vegen)
- Opvouwbaar afdruiprek (voor het vervoeren en drogen van de vaat)
Wasmachines en drogers
Onze ervaring is dat een wasruimte tegenwoordig tot de standaarduitrusting van bijna alle campings behoort. In de regel wordt per was- en droogbeurt tussen de 3 en 6 euro in rekening gebracht.
In ieder geval moet u ervoor zorgen dat u uw wasgoed zo snel mogelijk na het einde van het wasprogramma uit de machine haalt. Als voorzorgsmaatregel kunt u uw waszak (de grote blauwe van de Zweedse meubelzaak zijn populair) boven op de machine laten staan, zodat de volgende persoon uw afgewerkte was erin kan doen en kan wassen zonder te wachten tot u terugkomt. Als de machine nog draait, zetten sommige kampeerders hun volle tas naast de machine om te symboliseren dat zij nu aan de beurt zijn. Wijzelf voelen ons niet zo op ons gemak met deze “reserveringsmentaliteit”, maar op veel campings lijkt het de gewoonte te zijn.
Huisdieren
Als u met een hond of kat reist, is het belangrijk om voor u vertrekt uit te zoeken of huisdieren zijn toegestaan op de camping van uw keuze en wat de dagprijs voor hen is. Vaak moeten honden op de camping aan de lijn worden gehouden. Het spreekt vanzelf dat poep direct moet worden verwijderd, maar in de meeste campingregels staat het nog eens uitdrukkelijk vermeld. Als uw camping direct toegang heeft tot het strand, betekent dit niet dat uw viervoeters daar zijn toegestaan. U dient zich hierover ook te informeren voordat u boekt.
[apn typ=”template” template=”tpl-2″ asin=”B07B8CNVSR” tag=”cs-einmaleins-21″ tpl-infobox=”true” tpl-stars=”true” tpl-buttontpl=”0″ false=””]Rustperiodes
Op sommige campings – vooral in Duitsland, Nederland en Italië – zijn er nog zogenaamde “stille tijden”, meestal rond het middaguur en ’s avonds op een vroeger tijdstip. Gedurende deze tijden mag de auto niet op de camping worden verplaatst en blijven de slagboom of het toegangshek onverbiddelijk gesloten. U kunt het beste bij aankomst informeren en zo nodig uw winkeltrips, ontmoetingen met vrienden enz. buiten de sluitingstijden plannen. Alternatief: Als u niet tot op de minuut wilt plannen, parkeert u de auto gewoon voor de camping. Je kunt altijd te voet gaan!
Internet
Veel campings bieden W-LAN tegen betaling of gratis aan. De ontvangst is niet altijd goed en het signaal is vaak niet beschikbaar in de eigen camper, maar voor e-mailen of kort surfen in de buurt van de receptie is het meestal voldoende.
Als u bijvoorbeeld voor uw werk afhankelijk bent van internetontvangst, moet u het zekere voor het onzekere nemen en een lokale SIM-kaart aanschaffen. Meer informatie over het onderwerp “Internet op reis” vindt u hier.
[apn typ=”template” template=”tpl-2″ asin=”B079H2LX8X” tag=”cs-einmaleins-21″ tpl-buttontpl=”0″ false=””]Samenleven met de buren
In de regel groeten kampeerders elkaar, vooral op campings. Wanneer u uw campingburen ziet, het washuis of sanitairgebouw binnengaat of elkaar ontmoet bij het afvalbrengstation, zegt u snel “hallo” of past u zich misschien aan de plaatselijke taal aan. Zoals hierboven reeds geschreven met de gebruiken bij de wasmachine, zijn er enkele subtiliteiten die je alleen van campings kent. Dus u biedt uw hulp aan de nieuwe buren aan om de caravan op het perceel te manoeuvreren of te duwen. Soms resulteert dit in een leuke avond, soms in twee stille weken ;) Als u ’s avonds wordt uitgenodigd, moet u uw eigen stoelen meenemen, evenals het afgesproken eten en drinken, want iedereen heeft meestal maar plaats voor het aantal stoelen waarmee hij reist. Verloren of gevonden voorwerpen zijn altijd blij als ze de weg naar hun eigenaar terugvinden, dat geldt ook voor de laatste. Zo hebben sommige campings hoekjes op de plaatsen waar men vaak iets vergeet, waar men gevonden spullen kan deponeren (shampoo van de pre-douche, zwembril, vaatdoekjes enz.) of, als men zelf iets mist, kan men ernaar zoeken. Bovendien let je op de meeste plaatsen op spullen zoals de luifel die is losgeraakt of familieleden zoals de ondernemende kruipende baby van de buren en help je ze vast te zetten. Nogmaals, soms volgen de beste avonden van de vakantie op de (stand)voet.
Nog vragen over kamperen? Schrijf ons redaktion@camperstyle.de!
Foto: (c) Depositphotos.com/Jehoede

Justyna ist unsere Werkstudentin. Sie reist für ihr Leben gern und liebt Tiere. Mit ihren beiden Hunden ist sie viel draußen und bald auch mit dem eigenen Camper unterwegs.
Dit bericht heeft 0 reacties