|

3 herfst kampeerrecepten - snel en makkelijk te bereiden

De koude maanden staan voor de deur – wie hunkert er niet naar heerlijk, verwarmend soulfood? Ik heb drie van mijn favoriete eenvoudige campingrecepten voor je geselecteerd, die je snel en zonder ingewikkelde ingrediënten kunt bereiden. In de camper of thuis.

Alle recepten zijn vegetarisch of veganistisch, maar kunnen ook gekruid worden voor vleeseters met worstjes of spek.

De hoeveelheden zijn berekend voor 2 volwassenen met een iets bovengemiddelde eetlust – als je echt honger hebt na een dag in de frisse lucht, heb je misschien iets meer nodig 🙂

Oma’s aardappel- en wortelstoofpot

Ingrediënten voor 2 porties

  • Aardappelen (in blokjes)
  • Wortelen (in blokjes)
  • 1 stengel bleekselderij (in ca. 5 mm dikke plakken snijden – brede stengels vooraf in de lengte halveren zodat de stukken niet zo groot zijn)
  • Indien beschikbaar: 100 g knolselderij, pastinaak of peterseliewortel (in blokjes)
  • Indien beschikbaar: wat verse peterselie (gehakt)
  • 1 middelgrote groente-ui (grof gehakt)
  • 2 teentjes knoflook (fijngehakt of geperst)
  • Zout
  • Peper
  • 1-2 el olie
  • Water of groentebouillon
  • Voor vleeseters: 150 g in blokjes gesneden spek, metworst of worst. Vleesbouillon kan natuurlijk ook worden gebruikt in plaats van water/groentebouillon voor het deglaceren.
camping rezepte eintopf kartoffeln moehren

Voorbereiding

  • Groenten snijden.
  • Fruit de uien en knoflook in een beetje olie.
  • Voeg de gehakte groenten toe en bak al roerend licht aan (niet verbranden!).
  • Blus beetje bij beetje af met het water of de bouillon en schraap de bodem van de pan een beetje schoon tot de braadaroma’s vrijkomen.
  • Voeg de resterende vloeistof toe, sluit de pan en breng kort aan de kook.
  • Breng op smaak met zout en peper, roer en laat verder sudderen op een laag vuur, afgedekt, tot de gewenste stevigheid is bereikt. Afhankelijk van het fornuis duurt dit ongeveer 30-45 minuten).
  • Controleer na ongeveer 15 minuten of er te veel of te weinig vloeistof in de pan zit. De bouillon moet de groenten net bedekken, maar niet verdrinken. Indien nodig kun je bijvullen met een beetje water of het deksel open laten zodat het vocht verdampt.
  • Als de groenten gaar zijn, prak je een klein deel van de groenten met een vork of aardappelstamper tot een licht romige stamppot.
  • Garnering voor vleeseters: Mettwurstworstjes kunnen worden meegekookt met de stoofpot, maar worstjes moeten pas helemaal aan het eind worden toegevoegd om op te warmen. Het spek is een kwestie van smaak – ik vond het altijd lekkerder als het gebakken was en voegde het samen met het gesmolten vet toe aan de stoofpot. Maar je kunt het ook met de stoofpot meekoken.
  • Idealiter bereid je het stoofpotje de dag van tevoren en laat je het een nacht intrekken. Hierdoor wordt de smaak veel intenser en ronder. Ik maak altijd minstens het dubbele van de hoeveelheid en we eten het meerdere dagen. Het gerecht is echter niet geschikt om in te vriezen, omdat de aardappels en wortels een vreemde consistentie krijgen.
  • Om te serveren strooi je er gewoon wat verse peterselie of andere kruiden naar keuze over en voilà!

Pasta met gebakken champignons en kruidencrème fraîche

Ingrediënten voor 2 porties

  • Linguine of spaghetti (ongeveer 100 g per persoon, afhankelijk van eetlust)
  • 250 g champignons (knopchampignons, koningsoesterzwammen of iets dergelijks, in hapklare stukjes gesneden)
  • 1 middelgrote ui (fijngesneden)
  • 2 teentjes knoflook (fijngehakt of geperst)
  • 200-250 g kruidencrème fraîche of veganistische vervanger
  • 1/2 el rozemarijn (fijngehakt, vers of gedroogd)
  • als alternatief: 1 klein bosje peterselie (fijngehakt, bij voorkeur vers)
  • 1 el olie of een beetje boter om te bakken
  • Zout
  • Peper
  • 1/2 theelepel zoet paprikapoeder of gerookt paprikapoeder (als je van een beetje pittig houdt)
  • 1 pollepel pastawater
  • eventueel wat parmezaan of veganistisch alternatief om te bestrooien
camping rezepte spaghetti mit pilzen

Voorbereiding

  • Kook de pasta volgens de aanwijzingen.
  • Bak de gesneden champignons met de knoflook en uien kort in een beetje olie of boter op hoog vuur. De champignons moeten lichtbruin worden, maar niet verbranden.
  • Zet het vuur dan iets lager en kook al roerend tot de champignons en uien de gewenste stevigheid hebben bereikt.
  • Voeg de kruidencrème fraîche en kruiden toe en meng alles goed door elkaar.
  • Nu is de pasta aan de beurt: zodra deze bij de champignons in de pan of pot zit, voeg je geleidelijk een beetje pastawater toe en blijf je roeren tot de saus niet meer lopend is maar lekker romig.
  • Garneer met wat gehakte kruiden (rozemarijn of peterselie) en/of bestrooi met Parmezaan, indien gebruikt.

Romige bonenpan

Ingrediënten voor 2 porties

  • 1-2 kleine rode uien (grof gehakt)
  • 3 teentjes knoflook (fijngehakt)
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 blik kokosmelk
  • 2 kleine blikken gekookte witte bonen (ongeveer 300-320 g)
  • 1 el olie
  • Voor vleeseters: wat uitgebakken spek of in plakjes gesneden worst (bijv. wieners)
  • Brood
campingrezepte bohnen cremig

Voorbereiding

  • Fruit de gesnipperde ui en knoflook met de tomatenpuree in olie, blus af met de kokosmelk en laat sudderen tot de vloeistof iets is ingekookt.
  • Voeg de bonen toe – ik gebruik ook de bouillon waarin de bonen geweekt zijn en spoel de blikken altijd af met een beetje water, dat ook in de pan terechtkomt.
  • Kook alles een paar minuten in, breng op smaak met zout/peper en breng op smaak, bijvoorbeeld met fijngehakte dille of rozemarijn, paprikapoeder of kerrie, voeg eventueel een snufje chilipeper toe.
  • Voeg desgewenst de vleesgarnituur aan het eind toe en verwarm kort.
  • Serveer met knapperig gegrild of geroosterd brood (vooral lekker met knoflookboter!)

Wat zijn jouw favoriete campinggerechten? Schrijf ze gerust in de comments!

Plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nele Landero Flores

Träumte seit ihrer Kindheit von einem Leben auf Rädern. Tourt jetzt mit Mann und Hund ganzjährig im Wohnwagen durch Europa und verbringt die kalten Wintermonate in Mexiko. Expertin für Caravan, Camping-Ausstattung, Reise-(Geheim)Tipps, Dauerreisen und Arbeiten unterwegs. Lieblingsspots: Andalusien, Baskenland, Albanien & Mexiko.

Dir hat der Beitrag gefallen?

Dann teile ihn mit deinen Freunden!

App - Post Subscribe Form

Erhalte kostenlose Camping-Tipps und Infos per Mail!

Nach dem Absenden des Formulars bekommst du eine Mail mit einem Link, den du anklicken musst, um dich zum Newsletter anzumelden. Du bekommst dann 1-2 Mal im Monat E-Mails von uns zu Camping-Themen. Die Frequenz hängt von der Menge an News und Ratgebern im Monat ab. Du kannst deine Einwilligung jederzeit per E-Mail an [email protected] oder durch den sich in jeder Mail befindlichen Link widerrufen. Der Versand erfolgt gemäß unserer Datenschutzerklärung unter https://camperstyle.de/datenschutzerklarung/