De watertank is een belangrijke metgezel bij vele buitenactiviteiten. De mobiele waterbron wordt vaak gebruikt…
De CEE-stekker zorgt voor stroom tijdens het kamperen
Het is altijd hetzelfde beeld op elke camping of camperplaats: zodra een caravan of camper de hem toegewezen standplaats heeft bereikt, springt de bemanning uit het voertuig. Na een snelle zoektocht in de gaskast of een opbergruimte buiten, liggen de kabeltrommel en de blauwe CEE-stekker op de grond. Vervolgens wordt de CEE-stekker snel in de buitencontactdoos van het voertuig gestoken en op de kabeltrommel aangesloten. Nadat de kabeltrommel is afgewikkeld, wordt de stekker in de voedingskolom gestoken. En de elektrische apparaten in het voertuig werken al op de elektriciteit van de camping of kampeerplaats.
Inhaltsverzeichnis
Wat is eigenlijk een CEE-stekker?
CEE staat voor “Commission on the Rules for the Approval of the Electrical Equipment” – vertaald voor de “Internationale Commissie voor het reglement van de goedkeuring van elektrisch materiaal”. CEE-stekkers zijn verkrijgbaar voor een grote verscheidenheid van toepassingen. De ronde stekker, zoals hij wordt genoemd, is gebaseerd op de internationale norm IEC 60309, die algemeen van toepassing is op “stekkers, stopcontacten en koppelingen voor industriële toepassingen”.
Wat is er beschikbaar voor CEE-stekkers?
Deze ronde connectoren verschillen van kleur: in een frequentiebereik van 50/60 Hz bijvoorbeeld, staat paars voor een spanning van 20 tot 25 volt. Wit staat voor 40 tot 50 volt en geel voor 100 tot 130 volt. Onze blauwe CEE-stekkers geven het voltage aan van 200 tot 250 volt en de rode voor 380 tot 480 volt. Er is ook zwart voor 500 tot 690 volt en groen met een frequentiebereik van 60 tot 500 Hz voor een spanningsniveau van 20 tot 500 volt. Alle stekkersystemen hebben één ding gemeen: hun verschillende ontwerpen maken het onmogelijk om per ongeluk stekkers en stopcontacten van verschillende ampères met elkaar te verbinden.
Hoe werkt een CEE-stekker?
De twee meest voorkomende connectoren zijn de rode voor driefasige wisselstroom met nulleider en beschermingsgeleider en een nominale spanning van 400 volt. Het blauwe type stekker, de campingstekker, heeft daarentegen een buitengeleider en een nul- en beschermingsgeleider en is ontworpen voor een spanning van 230 volt -. Officieel heten deze “L+N+PE-6h connectoren”. Hierin staat L voor de stroomvoerende geleider, N voor de geaarde nulgeleider en PE is de beschermingsgeleider, die op een positie van 6 uur, d.w.z. onderaan, is geplaatst.
Bij het ontwerp van de stekkers hebben de ontwikkelaars de nadruk gelegd op een optimale stroomoverdracht via grote contactoppervlakken tussen de pennen van de stekker en de bussen van de contactdoos. Voor de moffen worden gegroefde messing hulzen met stalen trekveren gebruikt. Daardoor is het gehele oppervlak van de mantel effectief voor de stroomoverdracht en wordt tegelijkertijd ongewenste verwarming bij hoge stroombelastingen voorkomen. De productie van de stekkers is gestandaardiseerd, zodat er geen stekkers in de handel verkrijgbaar zijn die niet aan de hoge Europese veiligheidseisen voldoen. Bovendien zijn de stekkers robuuster dan standaard huishoudelijke Schuko-stekkers, zijn ze spatwaterdicht en kunnen ze permanent met 16 ampère stroom worden belast.
Hier is Europa voor één keer verenigd
Misschien vraagt u zich ook wel eens af waarom het in Europa niet uniformer kan. Een uitstekend voorbeeld van het tegendeel is te zien bij de CEE-adapters. Deze zijn eigenlijk standaard in heel Europa op campings, camperplaatsen en in jachthavens. Zelfs de fabrikanten van recreatieve voertuigen zoals caravans en campers, alsmede motor- en zeiljachten gebruiken uitsluitend de blauwe caravanaansluitingen voor de stroomvoorziening, waarmee de walstroom het voertuig bereikt.
U hoeft zich geen zorgen te maken over de spanning binnen Europa. Over het algemeen is het 220 tot 230 volt. De meeste campings hebben voedingszuilen waar uw CEE-koppeling in past. Veel campings maken echter ook gebruik van typische nationale verbindingen. U hebt dan een passende adapter nodig. Elke campinguitbater zal u hier echter graag mee helpen.
Dus hoe werkt het met de elektriciteit op de camping?
Waar je vroeger een emmer koud water naast de caravan vond om het bier te koelen, is er nu een elektrisch aangedreven koelbox. Elektrische stroom, die de nodige energie levert in de vrijetijdsvoertuigen, is nu standaard. Het koffiezetapparaat, de koelkast en de verlichting moeten immers bijdragen tot het gebruikelijke comfort op kampeertrips. Bovendien hebben de accu van het voertuig of de accu van de mobiele telefoon, tablet of camera hun sap nodig voor het volgende gebruik.
Uw camper of caravan is uitgerust met een CEE-stopcontact, dat zich in een behuizing in de buitenwand van het voertuig bevindt. Binnenin is de kabel gezekerd en loopt naar de elektrische apparaten en de 230 volt stopcontacten van uw voertuig. Als u nu het klepje opent, ontdekt u de drie pinnen van de CEE-adapter. De CEE-koppeling van uw stroomkabel wordt daar ingestoken. Sluit nu het andere uiteinde aan op de voedingszuil van uw parkeerplaats en uw voertuig zal reeds 230 volt hebben.
Aan de veilige kant met de CEE
Naast de robuustheid en de bescherming tegen stof en vocht zijn er nog verscheidene andere redenen om CEE-stekkers te gebruiken. Zoals reeds gezegd, is het onmogelijk een CEE-stekker “verkeerd” aan te sluiten. Bovendien zijn de aansluitingen consequent ontworpen voor 16 ampère. Veel campings hebben vaak een laag gezekerde stroomvoorziening met 4, 6 of 10 ampère. Uw waterkoker of haardroger kan snel de zekering van uw kampeerplaats doen springen. U kunt echter gemakkelijk berekenen hoeveel ampère er nodig is voor uw elektrische apparaten:
Watt : Volt = Ampère.
Dit betekent: Je haardroger heeft 850 watt. Deel dit door 230 volt en je krijgt ongeveer 3,7 ampère.
[apn typ=”template” template=”tpl-2″ asin=”B07X5SCQ48″ tag=”cstra-0017-21″ tpl-infobox=”true” tpl-buttontpl=”0″ false=””]Welke CEE-stekker moet ik kiezen?
Speel op veilig met een CEE kabel. Hiermee beschikt u over een CEE-stekker aan de voorkant voor het buitenstopcontact van uw voertuig en een CEE-stekker voor de contactdooszuil op de camping. U moet streven naar een lengte van 25 meter om de afstand tot de dichtstbijzijnde verdeelkast te overbruggen. Aangezien sommige campings de bevoorradingsposten tot 40 meter van elkaar scheiden, kunt u met deze lengte ook langere afstanden afleggen.
Zorg ervoor dat de voedingskabel gemaakt is van rubber en een diameter heeft van ten minste 2,5 mm². Rubber kabels bieden het grote voordeel dat zij ongevoelig zijn voor UV-straling, regen en sneeuw, alsmede mechanische invloeden, dankzij de gestandaardiseerde beschermingsklasse IP44.
[apn typ=”template” template=”tpl-2″ asin=”B0040YNYKK” tag=”cstra-0017-21″ tpl-infobox=”true” tpl-buttontpl=”0″ false=””]Als alternatief kunt u ook adapterkabels gebruiken die u via een verlengkabel aansluit. Deze zijn verkrijgbaar op kabeltrommels in verschillende lengtes. Als u de kabel echter gebruikt, moet u hem volledig van de trommel afwikkelen om warmteontwikkeling te voorkomen. Als u vervolgens de aansluitingen met geschikte veiligheidsboxen tegen regen en vuil beveiligt, kan er niets misgaan.
[apn typ=”template” template=”tpl-2″ asin=”B001EC02R4″ tag=”cstra-0017-21″ tpl-infobox=”true” tpl-buttontpl=”0″ false=””]Naast de “normale” CEE-koppeling zijn er ook die met een extra contactdoos. Als u deze adapter gebruikt, sluit u de caravan of camper aan op het lichtnet. Bovendien kunt u de Schuko-stekker dan gebruiken om een ander elektrisch apparaat, zoals een elektrische barbecue, te bedienen.
[apn typ=”template” template=”tpl-2″ asin=”B00HU9H1HY” tag=”cstra-0017-21″ tpl-infobox=”true” tpl-buttontpl=”0″ false=””]Conclusie over de CEE-stekker
Als u gaat kamperen, of het nu met een tent, caravan of camper is, ontkomt u er niet aan een CEE-adapter aan te schaffen. Als u op uw kampeerplaats van elektriciteit wilt worden voorzien, hebt u de CEE-stekker en een verlengsnoer nodig. Dankzij de normen en fabricagerichtlijnen voor de adapters, zit u bij het gebruik ervan zeker aan de veilige kant en kunt u zonder zorgen genieten van de elektriciteit op de camping of kampeerplaats.
Dit kan u ook interesseren
- Elektriciteit in campers en caravans: walstroom – maar wel correct
- Elektriciteit in campers en caravans: elektriciteitsverbruik en elektriciteitsbesparing
- Elektriciteit in campers en caravans – de basisbeginselen
- De juiste kabeldoorsnede voor 12V in een camper
- Praktisch, flexibel, klaar voor gebruik – stroomvoorziening met de CamperCase (met video)
- Beginnerstips voor iedereen die iets wil beleven tijdens het kamperen
- 10 kampeertips niet alleen voor beginners
Foto’s: © Hubert Hunscheidt

Justyna ist unsere Werkstudentin. Sie reist für ihr Leben gern und liebt Tiere. Mit ihren beiden Hunden ist sie viel draußen und bald auch mit dem eigenen Camper unterwegs.
Dit bericht heeft 0 reacties