skip to Main Content

Elektriciteit in campers en caravans: walstroom – maar dan wel op de juiste manier

In deel 1 hebben we u kennis laten maken met de basisprincipes van stroomvoorziening voor onderweg, vandaag richten we ons op walstroom. Voor veel reizigers in een camper of caravan is de aansluiting op de walstroom op een camping of kampeerplaats heel normaal. Dit maakt het gemakkelijk om alle 230 volt apparaten in het motorhome te gebruiken en ook om de koelkast op elektriciteit te laten werken. Weinig mensen denken aan het verband en de veiligheidskwestie. Daarom moet in dit artikel het onderwerp uitvoerig worden toegelicht.

De juiste kabel

Elektriciteit kan gevaarlijk zijn. Het aanraken van een niet-geïsoleerde of natte kabel kan in het ergste geval leiden tot de dood door een elektrische schok. Door beschadiging van de kabel kan deze warm worden en zelfs vlam vatten. Daarom is geregeld welke kabel mag worden gebruikt. In de DIN VDE 0100-721:2010-02 is geregeld dat een rubberen buiskabel van de norm “H07RN-F 3G 2,5 qmm” of beter moet worden gebruikt. Aan beide uiteinden moeten blauwe CEE-koppelingen of -stekkers worden aangesloten. De kabel mag maximaal 25 meter lang zijn en mag niet verder worden verlengd.

Deze kabels zijn bijzonder stabiel. Als de buurman met zijn camper van 7,5 ton over uw kabel rolt, is hij ertegen bestand. De stekkers zijn ook spatwaterdicht en kunnen dus tegen regen. Het maakt trouwens niet uit of de kabel al dan niet op een trommel is opgerold.

Wikkelen van de kabel van de trommel

Tijdens het gebruik moet de kabel echter altijd volledig van de trommel worden afgewikkeld. Veel artikelen op het net zeggen dat je dit moet doen vanwege inductie, maar dat is niet waar.

De kabel warmt op, afhankelijk van de stroom die er doorheen loopt. Als het opgerold is, bouwt zich binnenin hitte op, wat brand of schade kan veroorzaken. Daarom is het raadzaam de kabel altijd volledig af te wikkelen.

Zekering

Walstroom is gewoonlijk aan beide zijden gezekerd. Er zijn gewoonlijk twee stroomonderbrekers in uw motorhome. Deze zullen “eruit vliegen” als er iets mis gaat. Je kunt ze gewoon weer omhoog duwen nadat je het probleem hebt opgelost. U vindt de zekeringen in de buurt van het stopcontact.

Aan de andere kant, de aansluiting op het vierkant, moet er ook een zekering of een zogenaamde aardlekschakelaar (RCD) zijn. De zekering op het veld is 4-16 ampère. Soms zal men u bij aankomst vragen hoeveel u nodig heeft. 4 ampère is misschien genoeg voor een koelkast en een TV, maar als er ook een computer en een mobiele telefoon worden opgeladen, zal de zekering doorslaan. Ventilatorkachels of airconditioners hebben beslist hogere zekeringen nodig en verbruiken ook meer. Daarom stappen steeds meer exploitanten van campings en kampeerplaatsen over van een forfaitaire facturering naar een facturering op basis van verbruik.

Kabels en adapters

Voor een veilige en betrouwbare stroomvoorziening dienen de volgende accessoires aan boord te zijn:

  • Een aansluitkabel voor walstroom van behoorlijke kwaliteit. Deze kabel is meestal in verschillende lengtes verkrijgbaar, onder meer bij Campingshop 24 of bij Amazon.
  • Als alternatief is de kabel verkrijgbaar op een trommel tot 25 meter. Let er, net als bij de kabels, op dat de trommel robuust is en geschikt voor gebruik buitenshuis!
  • Op veel plaatsen in het buitenland vindt u nog steeds Schuko-stekkers in plaats van de nieuwe CEE-stekkers. Een adapter is hier goed voor, ook al is het strikt genomen tegen de voorschriften. U kunt hier zo’n adapter vinden.
  • Voor de bescherming van de aansluiting adviseer ik een veiligheidsdoos voor CEE-stekkers.

Als u meer wilt weten over de stroomvoorziening in uw camper, moet u hier ook eens kijken: Stroomverbruik en stroombesparing in het motorhome

 

Foto’s: (c) CamperStyle | (c) Sebastian Vogt

Dir hat der Beitrag gefallen? Dann teile ihn mit deinen Freunden!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top