skip to Main Content

Gids voor campingtoiletten: chemisch toilet – hoe werkt het, sanitaire toevoegingen, verwijdering

Kamperen en toiletten, dit onderwerp kan uren vullen. Als we onderweg andere kampeerders ontmoeten, komt het gesprek vroeg of laat altijd uit op het stille toilet. Dat is niet omdat we zo graag over toiletten praten, maar omdat dit onderwerp echt iedereen aangaat.

Onder kampeerders zijn chemische toiletten waarschijnlijk de bekendste variant van het mobiele toilet. Daarom bekijken we vandaag hoe ze werken, hoe ze worden schoongemaakt en welke voor- en nadelen ze met zich meebrengen.

Werking van een chemisch toilet

Chemische toiletten worden niet alleen op campings gebruikt, maar ook op andere terreinen van het leven. Ieder van ons kent de beroemde porta-potty. Deze wordt vaak gebruikt bij evenementen of op bouwplaatsen. Chemische toiletten worden ook gebruikt in bussen of treinen, soms in combinatie met een SOG-systeem.

De porta-potty is een van de vaste chemische toiletten. In de kampeersector wordt het chemisch toilet ook wel het “chemisch cassettetoilet” genoemd. Alle chemische toiletten worden gekenmerkt door het feit dat zij geen aansluiting op de riolering behoeven.

Dit is hoe ze werken:

De uitwerpselen worden verzameld in een container waaraan chemische stoffen worden toegevoegd. Deze worden verondersteld de vorming van geurtjes tegen te gaan en dienen tegelijkertijd als ontsmettingsmiddel. Ze worden ook verondersteld het afval en het toiletpapier sneller te doen ontbinden. Dit maakt het gemakkelijker om de tank later te legen.

Terwijl porta-potties meestal worden geleegd door bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn, mag een chemisch cassettetoilet door uzelf worden geleegd, maar alleen bij aangewezen afvalverwijderingsstations.

Welke chemie gebruik je voor het toilet?

Wie een chemisch toilet gebruikt, moet zich ook zorgen maken over de additieven. Sommige daarvan vormen een reële bedreiging voor zowel het milieu als uw eigen gezondheid. Daarom moet dit beginsel altijd worden toegepast: Hoe minder hoe beter.

In sommige sanitaire additieven worden deze chemicaliën gebruikt:

 • Glutaaraldehyde
  Glutaraldehyde wordt gekenmerkt door zijn doordringende geur. Het is zeer giftig voor zowel de mens als voor in het water levende organismen. Het wordt gebruikt voor desinfectie.
 • Formaldehyde
  Formaldehyde ruikt zeer scherp, heeft een kiemdodende werking en wordt gebruikt voor desinfectie.
  Deze stof wordt beschouwd als kankerverwekkend voor de mens en kan het genetisch materiaal aantasten (klik hier voor de bron).
 • Quaternaire ammoniumverbindingen
  Deze groep stoffen behoort tot de oppervlakte-actieve stoffen en kan eveneens zeer agressief zijn. Ze worden onder andere gebruikt in wasverzachters.

Mijn advies:
Vermijd additieven die bacteriëndodende stoffen bevatten, zoals formaldehyde en glutaaraldehyde. Ze kunnen niet alleen schadelijk zijn voor uw gezondheid, maar ze zijn ook hinderlijk voor rioolwaterzuiveringsinstallaties. Dergelijke additieven mogen onder geen beding in de natuur worden gedumpt, aangezien zij dodelijk kunnen zijn voor micro-organismen.

Het “Blaue Engel”-etiket biedt een leidraad voor de aankoop van sanitaire additieven. Het wordt geassocieerd met hoge criteria die worden gesteld aan de ingrediënten van de producten. Klik hier om naar de website te gaan.

In dit dossier vindt u een marktoverzicht van de chemie van Ecocamping.

Biologisch afbreekbare sanitaire additieven

Niet iedereen die een chemisch toilet gebruikt, wil milieugevaarlijke additieven gebruiken. Daarom nemen sommigen hun toevlucht tot biologisch afbreekbare middelen. Deze benaming kan echter misleidend zijn en impliceert niet dat deze stoffen goed zijn voor het milieu.

Ik vroeg Wolfgang Pfrommer van de organisatie Ecocamping hiernaar:

CamperStyle: “Meneer Pfrommer, wat betekent biologisch afbreekbaar?”

Wolfgang Pfrommer: “Dit wordt gedefinieerd volgens de OESO-richtsnoer. Volgens deze richtlijn moeten alle organische stoffen die in omloop worden gebracht, biologisch afbreekbaar zijn. 90 % van de stof moet binnen een bepaalde tijd onder gestandaardiseerde omstandigheden volledig zijn afgebroken. Stoffen die goed en snel biologisch afbreekbaar zijn, zijn minder lang doeltreffend. Fabrikanten van chemicaliën proberen altijd een optimum te bereiken tussen bewaarbaarheid, werkingsduur en afbraaksnelheid. Vaak niet in het voordeel van het milieu.”

CamperStyle: “Welke stoffen worden in dergelijke middelen gebruikt en hoe schadelijk zijn ze voor het milieu?”

Wolfgang Pfrommer: “Desinfectiemiddelen worden meestal als additieven gebruikt. Deze voorkomen de groei van geurveroorzakende bacteriën in de vuilwatertank. De stoffen hebben vaak een direct bacteriedodend effect. Sommige stoffen veranderen de omstandigheden in de tank, bijvoorbeeld door een verhoging van het zuurgehalte (verlaging van de pH). Veel bacteriën houden niet van lage pH-waarden en groeien niet of langzamer. Maar een beetje citroenzuur of azijnwater zal helpen. Sommige leveranciers voegen ook koperzouten of zilverionen toe als ontsmettingsmiddel. Maar deze zijn niet biologisch afbreekbaar en blijven in het milieu.”

CamperStyle: “Hoe zit het met additieven voor het spoelwater: zijn die echt nodig of kunnen ze worden vervangen door andere middelen die milieuvriendelijker zijn?

Wolfgang Pfrommer: “Wij raden kampeerders aan om toevoegingen aan het spoelwater zoveel mogelijk te vermijden en liever vaker het water te verversen.”

 

Sanitaire toevoegingsmiddelen voor caravans en campers

Het is niet gemakkelijk om de grote verscheidenheid aan sanitaire additieven voor de vuilwatertank bij te houden. Ze zijn verkrijgbaar in vloeibare vorm, in poedervorm of in tabletvorm. Het grootste verschil zit in de bediening. Een tabblad hoeft slechts in de tank te worden gedruppeld, terwijl vloeibare producten nauwkeurig moeten worden afgemeten. Voor alle additieven geldt echter dat u zich dient te houden aan de doseringsvoorschriften van de fabrikant.

Het additief WC-Mobil van AWIWA werd ons door Ecocamping aanbevolen als bijzonder milieuvriendelijk.

Wolfgang Pfrommer: “Hier worden de bacteriën niet gedood, maar wordt de vuilvracht gericht behandeld met “goede” bacteriën. Deze additieven bevatten bacteriestammen die aeroob (d.w.z. met zuurstof uit de lucht) de vuilvracht direct in de vuilwatertank afbreken. Deze bacteriën verdringen dan de “stinkende” anaërobe bacteriën (onaangename geuren worden veroorzaakt door anaërobe afbraak = gisting). Dit werkt heel goed. Veel expeditiekampeerders maken nu gebruik van deze middelen, omdat het in verre oorden vaak niet mogelijk is het vuile water op een ordentelijke manier af te voeren naar een zuiveringsinstallatie”.

Een ander goed alternatief is het toevoegingsmiddel Ammovit, dat de uitwerpselen binnen zeer korte tijd omzet in meststof. Dit poeder is zeer productief, maar u moet voorzichtig zijn wanneer u het in de tank vult: Als het in contact komt met plastic of keramiek, kan het lelijke vlekken achterlaten. Wij werken met deze truc: doe een maatschepje Ammovit op een vel toiletpapier, draai het geheel samen tot een klein “pakketje” en laat het dan in de open tank zakken.

Toiletpapier voor chemische toiletten

Er is een verschil van mening als het op toiletpapier aankomt. Sommigen zweren bij het speciale campingtoiletpapier dat in de winkel verkrijgbaar is. Anderen hebben goede ervaringen met gewoon dun toiletpapier.

Het is belangrijk dat het toiletpapier zo gemakkelijk en snel mogelijk wordt afgebroken, zodat het reservoir niet verstopt raakt. Onze ervaring is dat dit ook heel goed werkt met een commercieel (maximaal tweelaags) papier uit de supermarkt.

In principe is het raadzaam zo weinig mogelijk papier in de tank te hebben, zodat het legen zonder problemen verloopt. Een alternatief is dan ook om het papier gewoon gescheiden in te zamelen in een afvalbak.

Het toilet vullen

Volg bij het vullen van het campingtoilet de aanwijzingen van de fabrikant op. “Veel helpt veel” is niet van toepassing op sanitaire additieven. Het effect wordt niet versterkt als u meer chemicaliën gebruikt dan nodig is.

Zowel de additieven voor het spoelwater als voor de afvaltank worden van buitenaf in de daarvoor bestemde bak gedaan en vervolgens met een beetje water gevuld. Voeg de sanitaire additieven niet rechtstreeks toe via de toiletpot. Dit kan de afdichting van de schuifklep van de tank beschadigen.

Het legen van het chemisch toilet

Om het toilet te ledigen, wordt de afvaltank verwijderd en de inhoud in het daarvoor bestemde systeem van het afvalverwerkingsstation gegoten.

Chemicaliën mogen nooit in het milieu worden gedumpt, maar moeten op de daarvoor bestemde plaatsen worden opgeruimd. Een chemisch toilet is geen uitzondering. Het legen ervan in de natuur is verboden en kan zwaar worden bestraft.

Wolfgang Pfrommer van Ecocamping: “In geen geval mogen chemische additieven worden verwijderd in toiletten die zijn aangesloten op een aangelegd moerasgebied of een biologische afvalwaterzuiveringsinstallatie op de camping. Hier is de chemische belasting zeer schadelijk voor de zuiveringsprestaties.”

Voor het legen, komen deze plaatsen in vraag:

 • Campings
 • Rustplaatsen
 • Rioolwaterzuiveringsinstallaties

Sommige campings vragen een vergoeding voor het weggooien, andere bieden het gratis aan. Een zeer duidelijke lijst van verwijderingsmogelijkheden wordt bijvoorbeeld verstrekt door de ADAC of Reisemobil International.

Hoe vaak het toilet moet worden geleegd, hangt af van verschillende factoren. Hoe vaak gebruik je het? Hoe groot is de tank? Welke toevoegingen gebruikt u? Hoe warm zijn de temperaturen? Hoe warmer het is, hoe groter de kans dat het afval gaat stinken. Er is niets mis mee om het toilet regelmatig te legen als u daartoe de gelegenheid hebt. Anders is het een goed idee om het na drie dagen te legen.

Als u agressieve chemische additieven gebruikt, zullen de uitwerpselen meer geneutraliseerd zijn dan wanneer u milieuvriendelijke additieven gebruikt. Dit beïnvloedt ook de intervallen van lediging.

Tip:
Als u het toilet dagelijks leegt, kunnen er nauwelijks geurtjes ontstaan. Dit gebeurt meestal pas na een paar dagen. Als je genoeg water toevoegt, kun je zonder de toevoeging van chemicaliën.

Reiniging van een chemisch toilet

Nadat het toilet is geleegd, moet de volgende stap de reiniging ervan zijn. Dit is belangrijk zodat de functionaliteit behouden blijft. De schuifrichting komt bijvoorbeeld in contact met vrij agressieve stoffen en kan daardoor lek raken.

Om het chemisch toilet schoon te maken, moet u handschoenen aantrekken en ervoor zorgen dat uw huid niet in contact komt met de uitwerpselen of chemicaliën. Er zijn gewoonlijk waterslangen bij de afvalstations die kunnen worden gebruikt om het toilet door te spoelen. U moet bij het schoonmaken het gebruik van andere chemicaliën dan sanitaire additieven vermijden, zodat er geen ongewenste reacties optreden.

Sommige campings hebben nu speciale machines (bijv. van CamperClean) waarin het cassettetoilet wordt geleegd en gereinigd. Daartoe duwt u gewoon de afvaltank in de machine en de technologie zorgt voor de rest. Het afval wordt weggezogen, de tank wordt gereinigd met water en vervolgens gevuld met de juiste hoeveelheid water en een microbiologisch sanitair additief.

Voor- en nadelen van een chemisch toilet

Een van de voordelen van een chemisch toilet is dat het onderweg kan worden gebruikt, op festivals, bouwplaatsen, in een tuinhuisje, caravan of camper. Het garandeert dus een zekere onafhankelijkheid. De meeste cassettetoiletten nemen ook heel weinig plaats in.

Er zijn echter enkele nadelen verbonden aan een chemisch toilet.

 • Het mag alleen op daarvoor bestemde plaatsen worden weggegooid en moet ongeveer om de drie dagen worden geleegd. Dit beperkt de zelfvoorziening.
 • Veel additieven vormen een grote belasting voor het milieu en kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid.
 • Het heeft water nodig om te werken. Dit is een waardevol goed bij het kamperen.
 • Het moet grondig gereinigd worden. Dit brengt kosten in tijd en/of geld met zich mee als bijvoorbeeld een automaat wordt gebruikt.
 • De toevoegingen en het speciale campingtoiletpapier zijn relatief duur.

De verschillende soorten chemische toiletten

Naast de porta-potty en het cassettetoilet is er ook een draagbare oplossing. Wie niet de ruimte heeft om een cassettetoilet in zijn camper te installeren, kan terugvallen op deze draagbare varianten.

Voor grotere voertuigen bestaat de mogelijkheid om een vaste tank te gebruiken. In dit geval is het toilet rechtstreeks aangesloten op een groot reservoir. De capaciteit hangt af van de beschikbare ruimte, maar 100 liter is vaak gebruikelijk. Veel vaste tank toiletten hebben geen chemische additieven nodig omdat ze gebruik maken van SOG technologie. Dit proces voorkomt onaangename geuren.

Bekende fabrikanten van chemische cassettes en draagbare toiletten :

 • Thetford
 • Dometic
 • Enders
 • Berger camping toilet
 • Fiamma

Chemisch toilet kapot – wat te doen?

Als uw vuilwatertank defect is, hoeft u niet per se voor veel geld een nieuwe te kopen. Sommige dingen kunt u zelf repareren met latex handschoenen, een schroevendraaier, een beetje geduld en het juiste reserveonderdeel.

Thetford C-400 Fresh Up Set
98,94 EUR 104,95 EUR
State: 02.12.2021 13:24 time
Amazon Prime
Buy now on Amazon
Anzeige
Dometic Portable 976 Camping-Toilette mit 360° Druckspülung I Abwassertank 18.9 Liter I Weiß/Grau
143,50 EUR 159,00 EUR
State: 02.12.2021 13:24 time
Buy now on Amazon
Anzeige
SOG 2 Typ D WC-Entlüftung für C400
192,00 EUR
State: 02.12.2021 13:24 time
Buy now on Amazon
Anzeige

Tenminste, als u een Thetford toilet laat installeren, want deze fabrikant heeft voor veel modellen zeer gedetailleerde documenten en handleidingen, waarmee de meest voorkomende problemen zelf kunnen worden opgelost:

 • Het vinden van een reserveonderdeel: Selecteer eerst het juiste model toilet op de website. Klik dan op “Spare parts” in de menubalk bovenaan en download het pdf-bestand. Daar zijn alle onderdelen met nummering opgesomd. Als u precies weet wat u nodig hebt, kunt u de producten bestellen bij uw plaatselijke kampeerhandelaar of bij Amazon.
 • Download de gebruikershandleiding en de installatie-instructies: “Technische ondersteuning” heeft alle info voor uw model.
 • Als er video’s met reparatie-instructies zijn, worden die ook vermeld onder “Technische ondersteuning”. Vooral voor de tutorials De titels van de tutorials zijn in het Engels, maar de video’s zelf zijn zonder geluid opgenomen en zijn super begrijpelijk door de beelden alleen. Vooral voor de 400 en 500 serie, maar ook voor de niet meer leverbare modellen uit de 200 serie, is er een grote selectie stap-voor-stap tutorials beschikbaar, bijvoorbeeld over het repareren en vervangen van de schuif, de afdichtingen, de zwenkarm, de beluchtingsknop en de vlotter.
 • Tip: Als u niet weet welk model toilet of tank u hebt, kunt u dat bij uw caravan- of camperdealer aan de hand van het chassisnummer te weten komen.

Helaas hebben Dometic en Enders “alleen” gebruiks- en installatie-instructies op hun websites. In het ergste geval moet u direct contact opnemen met de klantenservice. Bij Fiamma zijn er ook tenminste overzichten van onderdelen voor de afzonderlijke modellen.

Conclusie

Chemische toiletten worden nog steeds veel gebruikt op campings. Ze worden meestal standaard gemonteerd in caravans of campers. Minder gebruikelijk zijn toiletten waarvoor geen chemicaliën nodig zijn, bijvoorbeeld vacuümtoiletten, afscheidingstoiletten of droogtoiletten. Niet voor niets zijn steeds meer kampeerders geïnteresseerd in dit alternatief. Zij zorgen niet alleen voor meer zelfvoorziening, maar zijn ook aanzienlijk minder belastend voor het milieu.

Wie toch niet zonder chemisch toilet wil, moet de additieven met grote zorg gebruiken, op een goede milieuvriendelijkheid letten en de inhoud van zijn cassette nooit zomaar in het milieu lozen.

Dir hat der Beitrag gefallen? Dann teile ihn mit deinen Freunden!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top