Ga naar hoofdinhoud
WLAN-Verstärkerantenne Webcatcher

Versterking van WLAN op de camping

Wie kent het niet? Je komt op de camping en de Wi-Fi werkt alleen bij de receptie. Of het mislukt voortdurend. Of het is erg traag. De volgende tips kunnen helpen bij enkele van de meest voorkomende problemen. Maar als de router op de camping gewoon capituleert voor het aantal geregistreerde apparaten of als de lijn van de camping zijn limiet bereikt, dan zullen ze natuurlijk niet helpen. Dan hebt u een oplossing nodig die ook cellulair / LTE / 4G combineert. U vindt beide verderop in het artikel.

Wil je gewoon een snelle samenvatting en weten wat je moet kopen?

OK, hier komt de korte vorm: Als u nog vragen hebt, lees het artikel dan helemaal of op de spannende onderdelen of luister naar onze podcast. U kunt de speler bovenaan het artikel vinden.

Veel apparaten op één WLAN-bon

Als je op één plaats voor Wi-Fi moet betalen en je wilt er meerdere apparaten op gebruiken, werkt het soms niet. Er kan slechts één apparaat tegelijk worden aangesloten, of twee. Soms maar één apparaat in het algemeen.In dit geval zullen alle oplossingen u helpen. Want u maakt gewoon verbinding met de router of de repeater met het WLAN van de plaats. Vervolgens maakt u met een mobiele telefoon, tablet of computer verbinding met uw WLAN en roept u een website op. Vervolgens wordt u in 80% van de gevallen naar de wifi-inlogpagina geleid, waar u de vouchercode of andere gegevens moet invoeren om de wifi te activeren. Zodra u dit gedaan hebt, kunnen alle apparaten op het WLAN de toegang gebruiken.In 20% van de gevallen werkt dit niet. Daarna kunt u proberen om met uw laptop verbinding te maken met het WLAN (daar werkt het het beste). Daar ziet u het adres van de inlogpagina in de browser. Sla het adres op, verbind met de router met het WLAN van de plaats, met uw toestel met uw WLAN en roep de loginpagina op.Als u de inlogpagina niet kunt zien, kan dit te wijten zijn aan individuele DNS-instellingen. Sommige mensen (ik ook) gebruiken DNS servers van Google of Cloudflare en daarmee werken sommige WLAN logins op plaatsen niet meer. Maar laten we naar de technologie gaan.

Wat is het voordeel van een versterker en wat heb ik nog meer nodig?

U kunt deze apparaten in de handel vinden als WLAN-repeaters. Deze kleine apparaten “vangen” het WLAN van de plaats op en geven het signaal door aan een afzonderlijk, intern WLAN in uw voertuig. Op die manier kunnen zwakke WLAN-signalen worden onderschept en versterkt.Mijn ervaring is echter dat dit vaak het beste werkt met een externe antenne. Sommige toestellen, zoals het toestel dat ik ga voorstellen, hebben al antennes ingebouwd. Maar omdat de WLAN-versterkers zich in het voertuig bevinden, is de ontvangst vaak niet erg goed. Een antenne op het dak daarentegen versterkt het effect aanzienlijk. Ik kon WLAN’s gebruiken op een afstand van 3-5 km met sommige oplossingen. Bovendien kunt u met de apparaten zoals hierboven beschreven de WLAN-toegang op het plein met meerdere apparaten gebruiken.Het is ook praktisch dat uw smartphones, tablets, laptops alleen de WLAN-gegevens van uw eigen WLAN hoeven op te slaan en de gegevens van het vierkante WLAN hoeft u maar één keer in de repeater/router te veranderen. Met de duurdere oplossingen, heb je zelfs mobiele radio als noodoplossing. Als er geen WLAN beschikbaar is, kunt u alle apparaten via het WLAN gebruiken.

WLAN-snelheid

Voor we beginnen, even iets over snelheid. Bijna alle apparaten geven de WLAN-snelheid aan in Mbit/s, d.w.z. megabits per seconde. En dit is de maximale waarde, die u in de praktijk nauwelijks zult bereiken en op campings eerder helemaal niet. Veel apparaten halen 300 Mbit/s, wat overeenkomt met 37,5 megabyte per seconde. Dit zou voldoende moeten zijn voor normale toepassingen. Je kunt natuurlijk snellere apparaten kopen, maar als het WLAN van de camping die snelheid niet biedt, heb je er niets aan.Zorg ervoor dat u apparaten koopt met 2,4 EN 5 GHz banden als uw budget dat toelaat. Veel apparaten ondersteunen alleen 2,4 GHz. Dat werkt overal. Sommige plaatsen bieden ook 5 GHz aan, wat vaak beter werkt maar zelden beschikbaar is. 5 GHz-apparaten zijn vaak veel duurder.

Oplossingen voor de start: WLAN-repeaters

Hier heb je alleen het toestel nodig en misschien een externe antenne (die ik in principe aanbeveel). Hier zijn drie apparaten die ik kan aanbevelen voor het begin:

TP-Link TL-WA850RE

Deze eenvoudige repeater wordt in het stopcontact gestoken en zendt onmiddellijk uit. U kunt de Wi-Fi van de plaats instellen via de webinterface en beginnen met surfen. Hij heeft echter geen externe antenneaansluiting. In voertuigen van GFK kunt u het testen. In voertuigen van plaatstaal of aluminium zou ik het niet proberen.[apn typ=”template” template=”tpl-6″ asin=”B00A0VCJPI” tag=”cstra-0047-21″ false=””]

D-Link DAP-1360

Goedkope WLAN-repeater met antennes. U kunt deze losschroeven en externe antennes aansluiten en zo de ontvangst aanzienlijk verbeteren. Ondersteunt 2.4 GHz Wi-Fi. Geef in ieder geval een admin-wachtwoord bij het opzetten en schrijf het op. Anders kan iedereen die zich op het WLAN bevindt, gemakkelijk in de gebruikersinterface komen.[apn typ=”template” template=”tpl-6″ asin=”B002TAA3HE” tag=”cstra-0047-21″ false=””]

D-Link DAP-1665

Quasi de grote broer van de vorige repeater. Ondersteunt WLAN tot 1.200 Mbps (in plaats van 300) en 2,4 en 5 GHz WLAN. Het heeft ook twee antenne-aansluitingen waarop u een externe antenne kunt aansluiten.[apn typ=”template” template=”tpl-6″ asin=”B00IEH7S6A” tag=”cstra-0047-21″ false=””]Alle drie de apparaten hebben alleen een 230 volt aansluiting. Dit past meestal als je op de camping bent. Er is ook een mogelijkheid om de D-Link apparaten een 12 volt voeding te laten gebruiken. Bij FTS Hennig hier heb ik een aanbieding gevonden.

Bijpassende antennes

Binnenantennes zijn niet echt nodig met de twee D-Link apparaten, omdat de apparaten deze al hebben geïnstalleerd. Als de carrosserie van uw voertuig een metalen buitenkant heeft, gebruik dan liever een buitenantenne. Ik kan deze aanbevelen voor ongeveer 200 Euro. Het heeft WLAN 2,5 GHz, 5 GHz, LTE, UMTS/3G.Zorg ervoor dat de antennes een SMA-connector hebben (de repeaters hebben deze) en dat de kabel zo kort mogelijk is, want elke meter verzwakt het zend- en ontvangstvermogen.

Complete systemen voor een beter WLAN

ALFA Wifi Camp-Pro 2

Een set van een antenne met router en montagemateriaal. Met de antenne zult u zeker een zeer goede Wi-Fi-ontvangst hebben als u hem op het dak of op zijn minst hoog monteert. Een dubbele zuigvoet zal u helpen. Afhankelijk van de antenne hebt u misschien een klem nodig voor de bevestiging. De antenne wordt via USB aangesloten en heeft dus niet het nadeel dat een lange kabel de zend- en ontvangstkwaliteit vermindert. Echter, op 5 meter is het einde.[apn typ=”template” template=”tpl-6″ asin=”B07JBBCDD2″ tag=”cstra-0047-21″ false=””]Optioneel nog de zuignaphouder:[apn typ=”template” template=”tpl-6″ asin=”B002OL2LKK” tag=”cstra-0047-21″ false=””]U kunt zelfs LTE upgraden naar de router via USB:[apn typ=”template” template=”tpl-6″ asin=”B074WXQKT9″ tag=”cstra-0047-21″ false=””]

Webcatcher

Wij hebben deze WLAN catchers reeds uitvoerig getest. U kunt ze gebruiken om vanop grote afstand in te loggen in WLAN’s. Met deze oplossing echter, alleen WLAN en geen mobiele radio. Het voordeel hier is dat de antenne een Ethernet-aansluiting heeft. Dit betekent dat u 20 m, 30 m of zelfs langere kabels kunt gebruiken tussen de antenne en de router. Een voordeel ten opzichte van het Alfa systeem. Maar het is ook duurder. De prijzen voor de Webcatcher beginnen bij 429 euro.

Campernet

Wij hebben het volledige systeem van Campernet ook al uitgebreid getest en blijven het gebruiken. De set bestaat uit een LTE- en WLAN-router, een LTE- en een WLAN-antenne. De antennes zijn verkrijgbaar in verschillende versies. Het kleinste pakket heeft een folie-antenne. Dit kan van binnenuit op het dak geplakt worden. Ideaal voor GFK-wanden en -daken of gedeeltelijk geïntegreerde voertuigen met voorspoiler. De prijs is 749 Euro. Een ander pakket bevat een dakvin in plaats van de folie-antenne. Dit wordt op metalen daken gelijmd. Hij is verkrijgbaar in twee versies: Een keer met de antennekabel naar beneden en een keer opzij. De prijs is 799 Euro. Bij de maximale verlenging zit er een jachtantenne in het pakket. Dit heeft het beste bereik. Het kan worden gelijmd op metaal, kunststof, GFK enz. De prijs hiervoor is 849 euro. De router werkt met maximaal twee simkaarten. U kunt het systeem kopen bij: Amazon, Autarker of Campingshop24.

Alphatronics Mobile Connection

Dit is ook een set van router en antenne. Deze laatste kan WLAN, LTE, DAB+, GPS en GLONASS ontvangen. Ook hier passen twee SIM-kaarten in de router. Het systeem kan automatisch schakelen tussen Wi-Fi en LTE. De antenne is ontworpen als een dakvinnen en er is een app om hem te bedienen. Wij hebben het systeem nog niet zelf getest en kunnen dus nog niets zeggen over de werking. Hij kost iets minder dan 700 euro.

Oyster Connect

Ook dit systeem bestaat uit een antenne (hier buitenpost genoemd) en een router. Ook hier kunnen WLAN en LTE als inkomend systeem worden gebruikt. De ontwikkelaars van Oyster hebben het ontvangstgedeelte voor WLAN en LTE in de antenne verpakt, en daarom is deze ook groter dan bij andere systemen. Dit heeft het voordeel dat er geen antennekabels van het dak naar het interieur hoeven te worden gelegd. Er is dus geen signaalverzwakking zoals bij andere systemen. Ik vind dat erg cool. Het nadeel van deze oplossing is dat de simkaart in de antenne zit. Dus je moet beslissen wat je wilt hebben. De prijs is net onder de 900 euro. Er zijn er onder andere op autarker.de.

Zelf te monteren complete systemen

Toen we 6 jaar geleden met de camper begonnen, waren er al die geweldige systemen nog niet. Daarom had ik zelf iets in elkaar geknutseld. Er zijn twee systemen om uit te kiezen, die ik hier kort wil voorstellen. De eerste is gemakkelijk zelf te bouwen, het is niet erg ingewikkeld. De tweede vereist enige Linux kennis of plezier om te leren.

FritzBox 6890 LTE met WLAN-repeater en antennes

Het idee voor deze opstelling kwam niet van mij, maar van FTS Hennig. Zij hebben een set samengesteld van een Fritzbox, een WLAN repeater, antennes en stroomvoorziening. Je kunt het hele ding zelf in elkaar zetten. Er is ook een handleiding. De prijs is hier, afhankelijk van de uitrusting, vanaf nauwelijks 600 euro.  Het voordeel is, je bent erg flexibel. Het nadeel is, dat je zelf moet sleutelen.

Raspberry Pi, Alpha Tube en LTE Stick

We zijn daar 6 jaar geleden mee begonnen. Het systeem is echt alleen iets voor hobbyisten. Daarom schets ik het hier slechts kort, de rest moet je maar op het net opzoeken :-). De onderdelen:
  • Raspberry Pi 3 of 4
  • WLAN-Stick voor intern WLAN
  • WLAN externe antenne
  • LTE-Stick
  • LTE-antenne
Met dit systeem gebruik ik Raspbian. In principe haalt de WLAN-antenne een WLAN op. De WLAN-stick, die AP-geschikt moet zijn, overspant een intern WLAN. Daar kunnen de apparaten inloggen. De LTE-stick met de antennes zorgt voor een verbinding via mobiele radio als er geen WLAN beschikbaar is. De hele zaak wordt intern gerouteerd via IPTABLES. Hiervoor had ik een paar scripts geschreven, die dit dienovereenkomstig regelden.Daarnaast had ik een Squid gebouwd als proxy om slechte verbindingen te verbeteren. Daarnaast een nginx, mysql en php om een interne ontwikkelingsserver te hebben. De prijs van het geheel is ongeveer 150-200 euro, afhankelijk van de onderdelen.

Conclusie

Zoals u ziet, zijn er talloze oplossingen. Als u het geheel slechts sporadisch nodig hebt en er niet veel geld aan wilt uitgeven, dan zijn WLAN-repeaters ideaal. Vanaf 20 euro, ben je er.Als het WLAN erg ver weg is en/of erg zwak, zijn de Alpha Set of de Webcatcher ideaal. Afhankelijk van hoe lang de kabel in je auto loopt.Als u ook mobiele radio wilt gebruiken, wat ik aanraad, dan zijn de complete pakketten perfect. En als je wilt knutselen, dan gewoon de oplossingen aan het eind van het artikel.Ik hoop dat je het artikel en de podcast nuttig vond. Als je vragen hebt, voel je vrij om hier te reageren.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top